Tips! Så undviker du kondens på och runt ditt takfönster
1. Håll takfönstrets ventilationsklaff stängd under vinterhalvåret. Öppna istället takfönstret och vädra ur rummet under minst 5 minuter 3-4 gånger per dag. Vädra extra mycket om ditt hus är nybyggt – det blir mycket billigare i längden än att riskera att fukten stannar kvar inomhus och orsakar skador på både inredning och på de som bor där.
2. Med VELUX ACTIVE slipper du tänka på vädringen och kan istället låta automatiken sköta den åt dig. Du kan dessutom hålla koll på de olika rummens luftfuktighet direkt i appen. På så vis kan du lättare förebygga kondens.
3. Har du ett gammalt takfönster kan det vara dags att byta till ett nytt och mer energieffektivt takfönster. Det beror på att ett nytt takfönster vanligtvis har bättre isoleringsegenskaper än ett äldre takfönster har. Med ett nytt takfönster höjs rutans yttemperatur och risken för kondens minskar. Hitta en montör i din närhet som kan hjälpa dig att byta ut ditt gamla takfönster.
4. Välj, om möjligt, en treglasruta i ditt nya takfönster. Treglasrutorna 66, 86 och 62 har alla en utvändig anti-dagg-beläggning som minskar den avkylning som sker under natten och ökar därmed yttemperaturen på rutan något. Detta reducerar antalet dagar med utvändig dagg väsentligt, och håller rutan klar. Med en treglasruta minskar risken för kondens i jämförelse med en tvåglasruta, tack vare treglasrutans högre yttemperatur.
5. Följ alltid VELUX medföljande monteringsanvisning vid montage. Se även till att följa VELUX rekommendationer kring underhåll som bland annat innebär att ta bort löv och skräp från intäckningsplåtarna och att hålla takfönstret fritt från snö.
Tveka inte att höra av dig till vår kundsupport om dina problem med fukt på och omkring takfönstret kvarstår även efter att du följt denna guide. Vanligtvis finns det en enkel lösning på problemet.